Blå British Shorthair

Brittens Historie

Vores avlshan

British Shorthair er den engelske nationalkat, som har været opdrættet i mere end 100 år. Den har dog i Skandinavien været bedre kendt under navnet Chartreux.

Den er os bekendt opdrættet med det ene formål for øje, at det skulle være en god rottefænger. (Erfaringer siger, at de stadig kan fange rotter). Siden har man så forædlet den lidt, så den ligner de briter, vi har i dag.

British Shorthair har været i landet siden 70'erne, måske lidt før. Den første har formodentligt være Nonours de Fernine, som også kan ses langt tilbage på de stamtavler, som jeg udsteder. I starten var der ikke mange, der gjorde meget ud af briteavlen i Danmark, og en af de mest kendte var Samahone Zaroemaha med stamnavnet Zaroemaha. Som det vil kunne ses på de fleste ældre stamtavler findes hendes katte også der. I dag er der mange opdrættere af briten., og den har gjort sit indtog i mange hjem, fordi dens rolige gemyt, gør den nem at have også som indekat.

Briten er en efterspurgt katterace, idet den med sit rolige temperament og sin nemme pelspleje er en ideel familiekat. Den er god til børn, og svær at slå ud. Den er således blevet kaldt katteverdenens store tavse mand. Den har sin helt egen måde at gøre sig uundværlig på. Det siges også, at man først opdager, at man har brite, når den ikke længere er der. Dvs. en rolig, afslappet måde at gøre sig uundværlig på.

Oprindelig var briten blå, men i dag findes den i stort set alle farvevarianter, incl. maskefarver. De nye farvevarianter fåes ved parring med andre racer, der har de ønskede farver.

Mere information kan fås på jyrak.dk